Monday, July 28, 2008

Ayam Percik

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam
3 cawan santan pekat
2 cawan santan cair
1 helai Daun pandan-simpulkan
2 biji bawang putih-tumbuk
1 inci halia-tumbuk
Garam
1/2 potong gula melaka

Bahan Kisar
3-4 biji bawang merah
1/2 biji bawang besar
1 inci halia
2 batang Serai
4-5 tangkai cili kering(rendam seketika)

Cara-cara
A
Bersihkan ayam. Toskan
Perap ayam bersama bahan tumbuk dan garam seketika.
Masukkan ayam kedalam periuk bersama santan cair dan daun pandan.
Masak hingga ayam empuk.

B
Dalam bekas lain, satukan bahan kisar bersama santan pekat dan gula melaka.
Masak diatas api sederhana besar. Hendaklah dikacau selalu dan masaklah hingga kuah pekat.
Perasakan dgn garam dan gula. Boleh tambah sedikit serbuk perasa jika suka.

C
Bila semua dah siap, boleh la dibakar ayamnya. Curahkan kuah percik keatas ayam sewaktu membakar. Lebih enak jika guna dapur arang utk membakar, tp yana guna oven jer...xde dapur arang.

No comments: