Tuesday, July 22, 2008

Kari Ikan


Kari ikan resepi CMG ni memang best. Sedap sesgt, laju jer hb makan. Tapi yana buat guna ikan kembung jer pasal en.hb tak makan ikan lain. Untuk resepinya yana ambik terus dr bolg CMG.

Bahan Utama:-)
1 kepala ikan merah atau apa2 ikan yg digemari, dibelah 2
2 biji tomato
5 - 6 biji kacang bendi (tak letak sebab tak de)
1 biji terung bulat (tak letak sebab tak de juga!)
1/4 cawan jus asam jawa
2 1/2 camca besar rempah kari
1/2 cawan pati santan
1/2 camca teh serbuk lada hitam
Air ikut keperluan
Garam dan gula (jika perlu)

Bahan Kisar:-)
6 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih1 inci halia
3 tangkai cili merah1 inci kunyit
1/2 inci belacan

Bahan Tumis:-)
3 biji bawang merah kecil, hiris halus
1 ulas bawang putih, hiris halus
3/4 camca teh halba campur
2 tangkai daun kari

Cara membuatnya:-)

Cuci kepala ikan bersih2, perap dengan garam dan jus limau 10 minit, cuci dan toskan.
Tomato, dibelah 2 setiap biji, kacang bendi dicuci, toskan
Terung bulat dikupas kulit, belah 6 dan rendam dalam air garam.
Panaskan 1 cawan minyak dalam periuk, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga wangi. Tuang bahan2 kisar dan juga rempah kari, gaul rata dan tumis hingga terbit minyak.

Gunakan api sederhana. Tuang air dan masukkan serbul lada hitam. Biar mendidih.
Kemudian masukkan kepala ikan, bila mendidih masukkan kacang bendi dan terung, masak hingga mendidih.

Tuang jus asam jawa dan masukkan tomato.
Bila mendidih, masukkan santan/susu dan perasakan dengan garam dan gula (jika perlu), biar masak sebentar. Rasa dan jika ok, boleh dihidangkan...

No comments: