Resepi ikan kukus ni yana olah resepi ikan kukus patin drp kak nor. Ari tu duk sembang pasal memancing pastu kak nor cakap sedap kalau patin dikukus. kita lak tak pernah kukus ikan patin. Yang kita tau hanya masak tempoyak jer. Terus mintak resepi drp kak nor. Tapi yang ni yana guna ikan tongsan. pasal ikan ni banyak isi.
Bahan-bahan
ikan
Bahan perap
sos tiram
sos ikan
lada hitam
garam
gula
serbuk perasa
Bahan Tabur
1 biji mangga muda-cincang halus
1 inci Halia muda-mayang
2-3 ulas Bawang putih-ketuk kemudian cincang
3 batang Serai-mayang
1 labu bawang besar - Belah 6
3-4 biji lada burung-potong kecik2
lobak merah-parut halus
1/2 btg sadri-potong serong
Cara-cara.
Bersihkan ikan. Toskan. Perap ikan seketika bersama bahan perap.
Panaskan kukusan. Letak ikan dalam bekas, letakkan semua bahan tabur diatas ikan. Kukus hingga ikan masak. Siap.
No comments:
Post a Comment